Habanero chilli mleté
Kód: 583/40 583/100 583/101 583/102 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
CHILLI MLETÉ HABANERO
(Capsicum chinense Jacquin)
Použití:
Habanero se používá do pikantních jídel, jako jsou mexické a karibské kuchyně: mexické salsy, guacamole, chili con carne, enchiladas, fajitas, různé omáčky na grilované maso nebo ryby, marinády na grilované maso. Používá se také k přiostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.
Popis:
Habanero má velmi pikantní a intenzivní chuť, s ovocnými tóny a silnou hořkostí.
Je původem z Karibiku a Yucatánu v Mexiku.
Habanero je odrůda papriky čínské. Její název je odvozen ze španělského pojmenování Havany. Jedná se o jednu z nejpálivějších paprik (vůbec nejpálivější paprikou je hybridní chilli paprička Carolina Reaper, hned za ní je chilli paprička Trinidad Moruga Scorpion původem z Trinidadu). Nezralé habaneros jsou zelené, ale v průběhu zrání svou barvu mění. Nejběžnější barvy papričky jsou oranžová a červená, ale i bílá, hnědá a růžová jsou také občas k vidění. Typická zralá habanero je 2–6 cm velká.
Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž nazývaného ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je Střední a Jižní Amerika. Dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Plody můžou být kulaté nebo zašpičatělé, červené, zelené i žluté. Společným znakem je větší nebo menší obsah kapsaicinu, provitamínu A a vitamínu C. Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Průměrný stupeň pálivosti mletých chilli je stupeň 5-9/10 SHU.
Většina papriček habanero dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 Scovilleových jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000 – 50 000 SHU, paprička Trinidad Moruga Scorpion má 2 000 000 SHU a pepřové spreje mezi 2 000 000 až 5 300 000 SHU.
Pozitivní účinky na organismus:
Habanero obsahuje kapsaicin, který může pomoci s redukcí bolesti a snižováním zánětu. Může také pomoci zlepšit trávení a podpořit imunitní systém.