Chilli mleté
Kód: 136/40 136/100 136/101 136/500 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
CHILLI MLETÉ
(Capsicum frutescens)
Použití:
Chilli mleté se používá do pikantních jídel, jako jsou například chilli con carne, různé omáčky, marinády, guláše, ale i do exotických jídel z Asie a Mexika. Je vhodné také k dochucení polévek, rajských omáček a pomazánek.
Popis:
Chilli má velmi ostře kořeněnou a pálivou chuť. Pálivost chilli je způsobena obsahem alkaloidu kapsaicinu, který má také charakteristickou aromatickou vůni. Pokud se chilli používá v menších dávkách, může dodat jídlu zajímavou pikantní chuť bez přehnané pálivosti.
Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž nazývaného ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je Střední a Jižní Amerika. Dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Plody můžou být kulaté nebo zašpičatělé, červené, zelené i žluté. Společným znakem je větší nebo menší obsah kapsaicinu, provitamínu A a vitamínu C. Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Průměrný stupeň pálivosti mletých chilli je stupeň 5-9/10 SHU.
Pozitivní účinky na organismus:
Chilli má protizánětlivé, protibakteriální a analgetické účinky. Podporuje látkovou výměnu v organismu, pomáhá při snižování krevního tlaku a zlepšuje trávení. Obsahuje vitamín C, beta-karoten a železo.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.