Bobkový list mletý
Kód: 67/25 67/100 67/101 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
BOBKOVÝ LIST MLETÝ
(Laurus nobilis)
Použití:
Bobkový list se často používá v různých omáčkách, polévkách a guláších, jako je například český guláš, a také k dochucení masa, drůbeže, ryb, luštěnin a zeleniny, při vaření fazolí, aby se snížila nadýmavost.
Bobkový list uvolňuje chuť a vůni pomalu, proto se využívá ve vývarech, polévkách a omáčkách. Využívá se při nakládání okurek, hub nebo zeleniny. Ve Francii se lístky vavřínu přidávají do snítek bylin, které se označují jako bouquet garni (jejich součástí je vždy petržel a tymián nebo kerblík a česnek, ale i pomerančová kůra). Hodí se k čočce, fazolím a rajčatům, zejména k dochucení rajské omáčky. Dobře se kombinuje s česnekem, jalovcem, majoránkou, petrželí, tymiánem a saturejkou.
Popis:
Bobkový list má aromatickou a kořenitou chuť a intenzivní vůni. Jeho chuť je suchá a mírně hořká s lehkými tóny hřebíčku a skořice. V malých množstvích dodává jídlu jemnou kořenitou chuť a většinou se používá jako dochucovadlo.
Bobkový list pochází z východního Středomoří a je využíván v kuchyních po celém světě. Bobkový list pochází z bobkovníku, stálezeleného stromu, který dorůstá výšky až 18 metrů. Bobkovník má tmavě zelené lesklé listy a květy jsou bílé nebo žluté. Bobkový list se sklízí z listů bobkovníku a suší se na slunci nebo uměle.
Vavřín pochází z Malé Asie či Mediteránu, kde je dnes hojně rozšířen. Pěstuje se také v severní Evropě a na obou amerických subkontinentech. Pro staré Řeky a Římany, kteří jeho větévkami s lesklými kožovitými listy zdobili hlavy králů, vítězů olympijských her i úspěšných vojevůdců, se stal symbolem slávy a moudrosti. Věštkyně v Delfách vavřín používaly k navození transu.
Pozitivní účinky na organismus:
Bobkový list má mnoho pozitivních účinků na organismus, například podporuje trávení a stimuluje chuť k jídlu. Bobkový list také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé účinky. Má také antioxidační účinky a může pomoci snižovat hladinu krevního tlaku a cholesterolu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.