Muškátový ořech celý

Kód: 601/30 601/40 601/100 601/500 601/101 Zvolte variantu
Neohodnoceno
48 Kč 85 Kč 139 Kč 329 Kč 1 250 Kč od 48 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Varianta

Silně aromatické koření k dochucení pečiva, sladkostí a omáček. Také se používá v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso. Používá se do indický směsí jako třeba Indické kari nebo třeba Garam masála.

Detailní informace

Detailní popis produktu

MUŠKÁTOVÝ OŘECH CELÝ  (Myristica fragrans)

Muškátový ořech celý je produkt muškátovníku pravého. Je to tropický strom až 15 m vysoký ale jen zřídka dorůstá této výšky. S nápadně lesklými listy, drobnými květy a zajímavými plody. Jsou to jednosemenné kulovité peckovice s okrovou pokožkou, které v době zralosti pukají a odhalují semeno (muškátový ořech), kryté sytě červeným roztřepeným míškem (muškátový květ celý). Stálezelený strom pochází ze souostroví Banda (Moluky) v Indonésii a dožívá se věku až 100let. V 6. století byla obě koření předmětem obchodu s Alexandrií, které zajišťovaly velbloudí karavany. Do Evropy je dovezli pravděpodobně křižáci, později v 18.století portugalští mořeplavci.
Muškátový oříšek se v kuchyni využívá více než květ, protože květ je velmi drahý. Oba se používají v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso. Také se u nás používá v masném průmyslu k dochucování různých druhů výrobků. Ořech je důležitou farmaceutickou surovinou, upravuje trávení a odstraňuje křeče, působí údajně i jako afrodisiakum. Ve větších dávkách cca. nad 5g však působí toxicky, vyvolává halucinace a psychické poruchy.

Silně aromatické koření k dochucení pečiva, sladkostí a omáček. Také se používá v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso. Používá se do indický směsí jako třeba Indické kari nebo třeba Garam masála.