Mango plátky bez SO2 a přidaného cukru
Kód: 1154/30 1154/100 1154/500 1154/250 1154/1 1154/3 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z dálného východu. Jeho název pochází z malajálamského māṅṅa, které si později portugalští obchodníci upravili na manga. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru. Největší plody mohou vážit až 2 kg.
Použití: V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Je třeba jej nechat dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí např. jako příloha k masům a omáčkám. Kromě samostatné konzumace čerstvého manga jako ovoce lze plod ve studené i teplé kuchyni využít mnoha způsoby. Oblíbené je mango jako dekorace na cheesecake a další nepečené i pečené dezerty. Lze ho přidat do rozmanitých ovocných i zeleninových salátů a smoothie, směsí kuřecího masa a v neposlední řadě se z něj vyrábí marmeláda.
Složka |
Jednotka |
Průměrný obsah |
Prvek (mg/100 g) |
Průměrný obsah |
Složka (mg/100g) |
Průměrný obsah |
voda |
g/100 g |
82,4 |
Na |
2 |
vitamin C |
37 |
bílkoviny |
g/100 g |
0,7 |
K |
180 |
vitamin D |
0 |
tuky |
g/100 g |
0,2 |
Ca |
12 |
vitamin E |
1,05 |
cukry |
g/100 g |
13,8 |
Mg |
13 |
vitamin B6 |
0,13 |
celkový dusík |
g/100 g |
0,11 |
P |
16 |
vitamin B12 |
0 |
vláknina |
g/100 g |
2,6 |
Fe |
0,7 |
karoten |
0,696 |
mastné kyseliny |
g/100 g |
0,1 |
Cu |
0,12 |
thiamin |
0,04 |
cholesterol |
g/100 g |
0 |
Zn |
0,1 |
riboflavin |
0,05 |
energie |
kJ/100 g |
245 |
Mn |
0,3 |
niacin |
0,5 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.